Polygonin rakennuspuolella työnjohtajana toimiva Matti tuli taloon kymmenisen vuotta sitten vuokratyöntekijänä. Jo kolmen kuukauden kuluttua työsuhde vakinaistettiin ja siitä alkoi Matin uratarina Polygonilla.
Polygonia edeltävä koulutus ja työkokemus
Matin urapolku Polygonilla on vaikuttava: hän tuli taloon vuokratyöntekijänä, josta eteni nopeasti vakinaiseksi purkutyöntekijäksi, sitten rakennustyöntekijäksi ja lopulta työnjohtajaksi.
Millaista koulutus- ja työtaustaa tällainen urakehitys on vaatinut?
”Olin ammattikoulussa rakennuspuolella, tarkemmin sanottuna talonrakentajalinjalla. Ennen Polygonia varsinaista työkokemusta ehti karttua vasta pari vuotta. Olin aina ollut erilaisissa korjausrakennushommissa, enkä koskaan uudisrakennuspuolella”, Matti kertoo.
Muulle koulutukselle ei ole ollut juuri tarvettakaan: ”Viitisen vuotta sitten suoritin viikon mittaisen vesieristyskurssin, josta sain sertifikaatin, mutta muuten Polygonilla oppii tekemällä ja työnjohto ohjaa tarpeen mukaan. Polygon huolehtii siitä, että rakentamiseen liittyvät määräykset ja sisäiset koulutusmateriaalit ovat käytettävissä.”
Mikä on saanut kehittymishaluisen ja urallaan eteenpäin pyrkivän Matin pysymään vuosikymmenen ajan juuri Polygonin palveluksessa? ”Täällä annetaan mahdollisuus tehdä, ehdottaa omia ideoita ja olla itsenäinen. Polygonilla tällainen eteneminen uralla on mahdollista, jos siihen on halua ja energiaa!”
Purkutyöntekijästä rakennustyöntekijäksi
Ensimmäiset pari-kolme vuotta Matti toimi Polygonilla täysipäiväisenä purkutyöntekijänä. Aluksi vuokratyöntekijänä, mutta jo kolmen kuukauden jälkeen työsuhde vakinaistettiin.
”Tykkäsin purkutyöntekijän työssä erityisesti siitä, kun sai miettiä ja suunnitella, miten työ hoidetaan”, Matti kertoo ja haluaa oikaista purkutyöhön liittyviä harhakuvia: ”Meillä ei heiluta purkutöissä lekan kanssa. Purkaessa pitää huomioida myös jälleenrakentaminen – ja kun töitä tehdään ihmisten kotona, pitää olla siisti, suunnitelmallinen ja rauhallinen. Purkutyöt vaativat älliä.”
Kun kokemusta ja näyttöä osaamisesta alkoi kertyä, Matti otti työnjohdon kanssa puheeksi sen, että haluaisi päästä purkamisen lisäksi myös rakentamaan. Työnkuva alkoi pikkuhiljaa laajentua ja oltuaan viisi vuotta talossa Matti alkoi tehdä täyspäiväisesti rakennustyöntekijän hommia – ja niissä töissä vierähtikin seuraavat viitisen vuotta.
Työ oli pääasiassa vesivahinkojen jälkeistä jälleenrakentamista yksityisellä puolella. ”Työ vaati omatoimisuutta sekä tietenkin kädentaitoja, kun tehdään tasoitus- ja laatoitustöitä. Ja paljon kärsivällisyyttä, korjaukset eivät yleensä ole kovin simppeleitä hommia.”
”Jälleenrakennuspuolella näki työnsä jäljen toden teolla. Oli hienoa, kun pääsi tekemään hommia laidasta laitaan – tai oikeastaan lattiasta kattoon. Oma osaaminen kehittyi ja itseluottamus kasvoi hurjasti lyhyessä ajassa. Tykkäsin myös siitä, että Polygonilla voi melko itsenäisesti suunnitella omat työpäivänsä, kun on osoittanut olevansa tekevä ja vastuuntuntoinen työntekijä.”
Rakennustyöntekijästä työnjohtajaksi
Vaikka Matti viihtyikin rakennustyöntekijänä, toisenlainen työnkuva oli kuitenkin alkanut kiinnostaa.
Melkein kymmenen talossaolovuoden aikana kokemusta ja näyttöjä oli ehtinyt kertyä runsaasti – ja esitettyihin toiveisiin reagoitiin nopeasti: alkoi parin vuoden siirtymävaihe, jolloin Matti toimi rakennustyöntekijän hommien ohella työnjohdollisissa tehtävissä. Päätoimiseksi työnjohtajaksi siirtymä tapahtui, kun organisaatiossa avautui sopiva paikka.
Vasta pari kuukautta täysipäiväisenä työnjohtajana toiminut Matti kertoo, että yrittää vielä sopeutua uuteen työnkuvaan: ”Kaikki on vielä vähän sekavaa, on niin paljon uusia asioita opittavana. Konttorihommia on paljon, mutta paljon tulee edelleen käytyä työmailla – ja tykkäänkin siitä, että maisema vaihtuu välillä. Tuntuu myös hyvältä, että voi oman työkokemuksen tuomalla ammattitaidolla ohjata nyt toisia työssään.”
Työtehtävät ovat edelleen monipuolisia ja ne ulottuvat tarjouslaskentaan liittyvistä tehtävistä rautakaupassa käyntiin. Matti arvostaa uudessa työssään myös yhteisöllisyyttä. ”Aiemmin tein töitä paljon yksin työmaalla, mutta nyt työkavereiden kanssa saa olla enemmän tekemisissä.”
Matin urasuunnitelmat liittyvät tällä hetkellä tiukasti uuden työtehtävän sisäistämiseen.
”Näin alkuvaiheessa aikaa menee opetteluun ja juoksevien asioiden hoitamiseen. Odotan sitä, että saan omia keikkoja, joissa olen alusta asti mukana ja saan organisoida huolella sitä varsinaista työtä, jota kentällä tehdään.”