Itsenäisestä ja sopivan vaihtelevasta työstä pitävälle kosteuskartoittajan työ on erinomainen valinta. Pohjana voi olla esimerkiksi rakennusalan ammattikoulutus, ja sisäisen koulutuksen sekä työyhteisön tuen avulla opitaan loput.

Käytännön työtä ja raportointia sopivassa suhteessa

Kosteuskartoituksia, purkutarkastuksia, kuivausasennuksia, betonin kosteusmittauksia, asbestinäytteenottoa ja asuntokauppojen yhteydessä tehtäviä kylpyhuonekatselmuksia – muun muassa niistä koostuu kosteuskartoittajan arki.

”Periaatteessa teen kaikkea, mikä liittyy vaurioasioihin. Ja lisäksi jokaisesta työstä tehdään raportti”, kahden ja puolen vuoden ajan kosteuskartoittajan työtä Polygonilla tehnyt Kalle tarkentaa.

”Dokumentointikin on ihan nastaa hommaa, kun sitä on sopivasti ja saa vastapainoksi olla kentälläkin. Tässä työssä päivät eivät käy pitkiksi, vaan päinvastoin ne menevät liiankin nopeasti”, Kalle sanoo.

Kalle toimii yhdessä Polygonin toimipaikassa, jossa töitä tehdään tällä hetkellä yhteensä kahden kartoittajan, palvelupäällikön, työnjohtajan ja neljän timpurin voimin. Lisäksi joukkoon kuuluu alihankkijoita, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.

”Vaikka työtä tulee tehtyä enemmän yksin, silloin tällöin on myös tapauksia, joista täytyy jutella muidenkin kanssa. Kun eteen tulee kinkkinen tilanne, jota ei itse osaa ratkaista, niin porukalla miettimällä ratkaisu kyllä aina löytyy. Teemme työtä yksin, mutta emme silti ole koskaan yksin”, Kalle kuvailee.

”Minulla on ollut Polygonilla työskentelystä hyvät fiilikset alusta asti. Välillä on tietysti kiire, mutta se kuuluu tähän hommaan. Sen kestää, kun tietää kuitenkin, että jossain vaiheessa kiire helpottaa. Iso juttu on se, että jos vastaan tulee ongelmia, niin aina voi kysyä apua ja neuvoja muilta.”

Vaihtelevuus ja itsenäisyys ovat työn selkeimmät plussapuolet

Tyypillistä työpäivää kosteuskartoittajan työssä ei oikeastaan ole, sillä työ on hyvin vaihtelevaa – ja se onkin Kallen mielestä ollut kaikkein paras puoli työssä.

”Työpäivät ovat aina erilaisia. Esimerkiksi tänään tein päivän aluksi kotona etätyönä kaksi raporttia, sitten kävin ottamassa kahdesta kohteesta asbestinäytteitä ja postitin ne tutkittavaksi. Huomenna taas tiedossa on kaksi kosteuskartoitusta. Yleensä kerran viikossa minulla on varattuna puoli päivää raporttien teolle. Teen ne mahdollisimman valmiiksi jo kentällä – ainakin 70-prosenttisesti, joten kaikki työ ei jää toimistolle.”

”Pidän myös siitä, että tämä työ on itsenäistä. Olen introvertti luonne, joten se sopii minulle. Toisaalta tulen hyvin toimeen myös ihmisten kanssa, ja Polygonin edustajan roolissa asiakkaiden luo on helppo mennä.”

Tärkeimpänä periaatteenaan työssä Kalle pitää hyvää asiakaspalvelua.

”Se tulee tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, ja toisena tulee huolellisuus työssä. Molemmat ovat tärkeitä, ja eiväthän ne tietenkään sulje pois toisiaan.”

Polygon tarjoaa koulutuksen kosteuskartoittajan työhön 

Kallen päätyminen kosteuskartoittajaksi ei ollut sattumaa, vaikka se tapahtuikin vahingon kautta – tarkemmin sanottuna vesivahingon.

”Kiinnostus alaan lähti siitä, kun kotonani sattui vesivahinko ja sitä tutkimaan tuli kosteuskartoittaja. Olin silloin rakennusalalla töissä ja päätin heti, että noihin hommiin haluan päästä. Hain Polygonin avoimia työpaikkoja useamman kerran ja lopulta pääsin haastatteluun”, Kalle kertoo.

”Otin riskin ja luovuin aiemmasta tutusta ja turvallisesta työnantajasta, jolla ei olisi ollut hommista pulaa. Kartoittajan työssä vaihtelevuus on kuitenkin ollut parempaa, ja saan olla enemmän tekemisissä ihmisten kanssa. Raksat sen sijaan ovat usein vähän synkkiä paikkoja”, Kalle naurahtaa.

Työn myötä Kalle on todennut, että kosteuskartoittajan homma ei ole aina helppoa, mutta suosittelee ehdottomasti työtä muillekin, joilla on rakennusalan pohjakoulutusta – muun oppii kyllä työn ohessa.

”Tässä työssä on sopivasti haastetta ja asioista pitää usein ottaa itsekin selvää. Jos ihmisten kanssa tulee toimeen, niin se on iso plussa.”

”Kosteuskartoittajan koulutustahan ei Suomessa missään ole tarjolla, mutta Polygonilla siihen on hyvät puitteet. Sisäistä koulutusta järjestetään ja osaamista jaetaan yrityksen sisällä. Lisäksi Polygon tarjosi minulle Pätevöityneen kosteudenmittaajan koulutuksen (PKM-tutkinto), jossa syvennyttiin rakenteiden kosteustekniseen toimivuuteen. Tärkeintä on se, että itsellä on halua oppia.”