Päivystyskeikkakertomus palovahinkotöistä krematoriolla työntekijän omin sanoin kerrottuna.

Hautausmaan portilla pysähdyn harkitsemaan. Tarkoittikohan asiakas todella, että tästä saa ajaa eteenpäin. Kyllä. Aivan varmasti hän sanoi, että jatka siitä portilta eteenpäin ja rakennuksen taakse. Ajan siis hitaasti hautausmaan käytäviä pitkin. Tämä tuntuu aika erilaiselta kohteelta päivystyskeikaksi. Rakennus on aika iso ja jopa kolho. Rakennuksen toisessa päässä sattui iltapäivällä palovahinko ja nyt tilanne olisi saatava hallintaan niin, että toisessa päässä voidaan viikonlopun aikana järjestää useampi siunaustilaisuus arvokkaasti ja ilman nokea ja ylimääräisiä hajuja.

Tilan erityinen luonne pyörii mielessä, kun kiertelemme paikkoja, mutta sen jälkeen ammattiasenne ottaa vallan. Tiivistämme oviaukkoja, asennamme lattioille suojapahveja, ohjeistamme siivoajia, asennamme ionisaattoreita, suunnittelemme muita palosaneeraustöitä. Teemme kaikkemme, että palaneen haju saadaan rajattua vain toiselle puolelle ja salien puolelta häivytettyä minimiin.

Jossain vaiheessa väki rakennuksessa vähenee. Talvinen iltapäivä on jo neljän jälkeen pimeä. Teemme vielä viimeisiä töitä tälle päivälle, hiljaisen rakennuksen nurkat tuntuvat tulevan lähemmäs. Ruumishuoneen ovella työskennellessäni pidän mielikuvitustani huolellisesti aisoissa. Hiljaiset huonekaverit eivät minun työskentelystäni häiriinny, eikä minunkaan kannattaisi häiriintyä heistä, mutta olen kuitenkin kiitollinen jonkin matkan päässä työskentelevästä työkaveristani. Täällä ei jotenkin tee mieli olla yksin.

Seuraavien päivien aikana tähänkin kohteeseen tottuu, krematoriorakennuksessa työskentely on mielenkiintoinen, jopa avartava kokemus. Saamme positiivista palautetta tekemisestä ja vähitellen seinien ja kattojen nokinen mustuus vähenee, paikat tulevat tutuksi ja tilat alkavat olla ennallaan. Hautausmaan läpi ajaessani olen jo vanha tekijä, mutta jostain syystä en silti edelleenkään halua työskennellä täällä yksin.”

Tarvitsetko nopeasti apua kiinteistövahingon hoitoon?

Ota yhteyttä Polygonin 24/7 hätäpäivystykseen 020 7484 00!